De zandbak: de ideale speelplek

In de natuur spelen, zand aan je handen en voeten voelen, creatief bezig zijn. Je weet dat dit soort activiteiten belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Veel ouders kiezen daarom voor een zandbak in de tuin. Wat zijn precies de redenen waarom zand, water en een schepje zo’n goede basis zijn voor speelplezier en waarom kinderen zoveel leren van spelen in de zandbak?

De voordelen van activiteiten in de zandbak

Het zand in een zandbak met deksel bestaat uit fijne, afgesleten korreltjes van stenen en schelpen. Met een emmertje water erbij is het al snel feest. Kinderen doen in de zandbak allerlei ervaringen op en ontwikkelen veel nieuwe vaardigheden. Denk aan:

buiten spelen: goed voor de frisse lucht

vies worden: ervaren dat het fijn is om je onderdeel te voelen van de natuur

zand aanraken, pakken en iets bouwen: goed voor de coördinatie, fijne motoriek en het stimuleren van de fantasie

zandkoekjes of een zandkasteel maken: ontdekken hoe je zelf vormen maakt

moddersoep maken: experimenteren en genieten van het kliederen

graven: goed voor de grove motoriek en het ontwikkelen van kracht en inzicht

Veelzijdig speelattribuut

Taartjes bakken en kastelen bouwen zijn favoriet in de zandbak. Al spelend in het zand leren kinderen hoe ze iets kunnen construeren, maar ook hoe ze het weer kunnen afbreken. Tijdens hun spel ontwikkelen ze bovendien de spieren van hun handen en vingers. Dit is een goede voorbereiding op het proces van leren schrijven op de basisschool en jezelf leren aankleden in een latere fase.

In de zandbak spelen is vaak een sociale activiteit. Een zandbak stimuleert kinderen om samen te spelen in een kleine ruimte en een probleem op te lossen als je (per ongeluk) iets kapot maakt van een ander. Het zand is voor kinderen ten slotte vaak een inspirerende basis voor hun fantasiewereld en fungeert als landschap voor speelgoedauto’s of speelfiguurtjes.

Onmisbare accessoires voor in de zandbak

 Spelen in de zandbak doen kinderen vooral met emmertjes, schepjes en een beker met water. Ook keukenaccessoires, zoals pannetjes en lepels, zijn populair. Voor kinderen die koken en bakken interessant vinden is een zandbak met een thema, zoals een keukentje, dan ook een goede aankoop. Zorg zelf ook voor diverse attributen, zoals houten plankjes of stukken karton. Deze materialen zijn ideaal voor het maken van constructies waar je kind zijn auto’s af laat rijden. Ook pvc-buizen voor het maken van tunnels dragen bij aan het speelplezier.

Goed voor de woordenschat

 Een ander educatief aspect van een zandbak is dat kinderen spelenderwijs veel nieuwe woorden leren. Zo maken ze kennis met woorden als ‘trechter’ en ‘zeef’. Daarnaast leren ze diverse woorden die beschrijven hoe het zand aanvoelt aan je handen. Denk hierbij aan termen als ‘glad’, ‘ruw’, ‘hard’ en ‘zacht’. Ook de diverse voorzetsels komen spelenderwijs voorbij: je doet zand in de emmer, je zet de emmer op z’n kop en je schopt tegen het zandkasteel.

Meer zelfvertrouwen

 In de zandbak is niets voor eeuwig. Kastelen en torens vallen om, zandkoekjes verdwijnen op een grote hoop en bovendien kan je zomaar op iets gaan staan wat je net hebt gemaakt. Kinderen leren hiervan dat ze steeds iets nieuws kunnen maken en het opnieuw mogen proberen, net als in het echte leven. Ga je een zandbak of een ander speeltoestel kopen? Het voordeel van spelen met zand is dat kinderen met dit materiaal precies maken wat ze zelf willen en hierdoor zelfvertrouwen ontwikkelen. Je kind bedenkt zijn eigen spel en is in de zandbak volop aan het leren en ontdekken!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Babywearingballet
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart