Bamboe versus katoen – welke stof is veiliger voor baby’s? – Bébénca Organics

Bamboe versus katoen – welke stof is veiliger voor baby’s?

Bent u op zoek naar duurzame en veilige textielopties voor uw baby dan kan dat een overweldigende taak zijn. Omdat veel merken proberen over te schakelen naar duurzamer, komt green-washing steeds vaker voor. Is bamboe een veilige en duurzame stof? Wat is het verschil tussen niet-biologisch en biologisch katoen? We helpen deze vragen te beantwoorden en analyseren het productieproces van bamboe, niet-biologisch katoen en biologisch katoen om u te helpen de beste optie voor uw kleintje te kiezen.

Wat is bamboe?

Hoewel bamboe duurzamer is dan synthetische stoffen zoals polyester, heeft bamboe in de verwerkingsfase vaak grote hoeveelheden toevoegingen zoals zuur en giftige chemicaliën nodig. Op het eerste gezicht lijkt bamboe een prima optie als je op zoek bent naar een stof die veilig en milieuvriendelijk is. Bamboe is een gras dat snel groeit, weinig water nodig heeft en het verbetert de bodemkwaliteit. Door de positieve eigenschappen van bamboe is de plant de afgelopen jaren door veel bedrijven een boosdoener geworden van greenwashing.

Het probleem met bamboe ligt in de manier waarop het van een plant tot textiel wordt verwerkt. Er zijn twee manieren om bamboe te bewerken: door een mechanisch proces of door een chemisch proces. Om een ​​textiel mechanisch te produceren, wordt de bamboeplant verpletterd en kan deze worden uitgekamd en gesponnen, vergelijkbaar met de productie van hennep of linnen. Helaas is het mechanische proces niet gebruikelijk omdat het arbeidsintensief is, een lang proces is en duurder is dan het chemisch bewerken van bamboe.

– meestal het chemische proces van bamboe omvat een overvloed aan toevoegingen zoals koolstofdisulfide en bleekmiddel. In dit proces wordt de bamboe “gekookt” met loog en vervolgens behandeld met natriumhydroxide.

– Chronische blootstelling aan deze chemicaliën kan dit zelfs veroorzaken zenuwstelsel schade.

– Het textiel is gedrenkt in zwavelzuur en gewassen met bleekmiddel.

– de chemische verwerking kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van werknemers en kan ook grote gevolgen hebben voor het milieu.

De chemische verwerking die het merendeel van het bamboe-textiel doormaakt, kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van werknemers en kan ook grote gevolgen hebben voor het milieu. Het is misschien ook niet de beste optie voor uw huid of die van uw baby als u op zoek bent naar iets dat zo natuurlijk mogelijk is.

Wat is conventioneel katoen?

Katoen is na polyester het meest gebruikte textiel in de mode-industrie. Katoen is afgeleid van de katoenplant en is een natuurlijke en hernieuwbare hulpbron. Conventioneel, niet-biologisch katoen heeft echter veel negatieve gevolgen voor het milieu. Pesticiden, insecticiden en chemische afspoeling zijn vaak het resultaat van conventionele katoenproductie.

Bij de teelt van conventionele katoen kan het hele proces worden beïnvloed door het gebruik van chemicaliën. Katoenzaden kunnen worden behandeld met fungiciden en insecticiden, synthetische meststoffen kunnen in de bodem worden gebruikt en kunnen milieuschade veroorzaken en de planten kunnen in de groeifase worden bespoten met pesticiden. Bleken met chloor wordt vaak gebruikt om de stof wit te maken, synthetische oppervlakteactieve stoffen worden gebruikt in de afwerkingsfasen en zware metalen en zwavel zijn vaak het resultaat van het verven en bedrukken van de stof. Deze chemicaliën kunnen allergieën, huiduitslag en ademhalingsproblemen veroorzaken en kunnen ook door de huid worden opgenomen.

Bij conventionele katoenproductie wordt er vaak weinig gescreend op de toestand van fabrieken en wordt er weinig verantwoording afgelegd. Er kan sprake zijn van kinderarbeid, arbeiders verdienen misschien geen leefbaar loon en het conventionele katoenproductieproces kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van arbeiders. Als het om de mode-industrie gaat, is het doel van de meeste merken om zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk kleding te maken, wat resulteert in uitbuiting van arbeiders en extreem negatieve gevolgen heeft voor ons milieu.

Wat is GOTS biologisch katoen?

GOTS is de wereldleider op het gebied van textielnormen van organische vezels. Door zijn strikte voorschriften in de hele toeleveringsketen, zorgt GOTS ervoor dat elk gecertificeerd product sociaal en ecologisch verantwoord wordt vervaardigd. Het hele productieproces wordt gecontroleerd, wat betekent dat van zaadje tot kledingstuk transparant is.

Met biologisch katoen zijn zaden natuurlijk en vrij van GGO’s, is de bodem gezond en wordt natuurlijke ontbladering gebruikt in de oogstfase. Er worden low-impact kleurstoffen gebruikt die geen zware metalen of zwavel bevatten zoals veel conventionele biologische producten. Biologisch katoen kan u gemoedsrust geven, wetende dat de stof die u draagt ​​of uw kind aantrekt, vrij is van schadelijke chemicaliën en hormoonontregelaars.

Wat te kiezen voor uw baby

In de beginfase van het leven is de huid van een baby extreem gevoelig en poreuzer dan de huid van een volwassene. Het is het beste om stoffen te kiezen die de huid nabootsen. Kiezen voor stoffen die vrij zijn van chemicaliën en zo natuurlijk mogelijk zijn, zal hoogstwaarschijnlijk een prioriteit zijn voor gezondheidsbewuste ouders.

GOTS-gecertificeerd biologisch textiel geeft u opluchting in de wetenschap dat de productie van het kledingstuk van het begin tot het einde is onderzocht. Bij het winkelen voor producten van biologisch katoen is het belangrijk om te zoeken naar het GOTS-logo en licentienummer. Hoewel sommige merken kunnen zeggen dat ze GOTS-gecertificeerde stof gebruiken als de producten niet het logo en het licentienummer hebben, betekent dit dat ze niet alle processen hebben gevolgd die verplicht zijn om ervoor te zorgen dat aan de GOTS-normen werd voldaan en dat de merken het logo niet mogen gebruiken. Het hebben van het GOTS-logo en licentienummer zorgt ervoor dat het product biologisch gecertificeerd is.

Voor een natuurlijke en veilige optie voor je baby of als je op zoek bent naar een biologisch babygeschenk, raden we onze Nature’s Hug-collectie aan, omdat deze is gemaakt van GOTS-gecertificeerd biologisch ongebleekt en ongeverfd katoen. Je kunt de collectie hier shoppen.

Bronnen:

https://cfda.com/resources/materials/detail/bamboo

https://www.catanddogma.com/the-great-sustainable-clothing-debate-organic-cotton-vs-bamboo/

https://fairware.com/bamboozled-getting-the-facts-on-bamboo-textiles/


https://www.scientificamerican.com/article/bamboo-boom/

Source link

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Babywearingballet
Logo
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0